Prodáváte na splátky? Potom potřebujete složit zkoušku odborných dovedností

Prodáváte na splátky? Potom potřebujete složit zkoušku odborných dovedností

Od 1. 12. 2016 je v platnosti nový zákon o spotřebitelském úvěru. Díky němu vzniká jak poskytovatelům, tak zprostředkovatelům spotřebitelského úvěru povinnost složit zkoušku odborných dovedností. Tato povinnost se týká každého, kdo je při poskytování úvěru v kontaktu se zákazníkem a to jak přímo při prodeji produktu, ale i nepřímo, například v rámci schvalovacího procesu.

Nejen finanční poradci

Nejedná se tedy jen o finanční poradce, nebo lidi nabízející nebankovní půjčky. Odborné dovednosti bude muset prokázat také každý, kdo se účastní procesu prodeje zboží, nebo služby na splátky. Prodáváte elektroniku, jste zaměstnanec autobazaru, zástupce cestovní kanceláře, nebo provozujete e-shop? Potom musíte vy i všichni kolegové, kteří se u vás na splátkovém prodeji podílejí, získat certifikát o úspěšném absolvování zkoušky odborné způsobilosti. Zkoušku odborné způsobilosti je třeba zvládnout do 1. 12. 2018. Kdo jí složit nestihne, bude po tomto datu moci prodávat již jen „za hotové“ což může znamenat ztrátu podstatné části zákazníků.

Pro zprostředkovávání splátkového prodeje zboží, nebo služeb stačí absolvovat základní úroveň certifikace, tedy složit zkoušku odborných dovedností pro vázaný spotřebitelský úvěr.

Odborná zkouška je písemná a skládá se z teoretické a praktické části. Doporučujeme nepodcenit přípravu. Zkouška totiž obsahuje 32 otázek v teoretické části a 2 případové studie (celkem 42 otázek), časový limit je přitom jen 90 minut. Každá otázka má 4 možné varianty odpovědi. V teoretické části je 24 otázek, u kterých je vždy pouze jedna správná odpověď. Za tyto otázky lze získat po jednom bodu. Dalších 8 otázek má více správných odpovědí a jsou hodnoceny dvěma body. Případové studie v praktické části obsahují každá pět otázek a za jejich správné vyřešení získáte 2 body. Certifikát obdrží pouze ten, kdo dosáhne alespoň 45 z celkového počtu 60 bodů.

S námi zkoušku snadno zvládnete

V rámci našeho kurzu budete mít 2 měsíce před konáním zkoušky neomezený přístup ke všem studijním materiálům, ty můžete navíc díky e-learningu studovat z pohodlí domova. Součástí e-learningového portálu jsou také testy „nanečisto“, díky nimž se dokonale připravíte na reálnou zkoušku.

Platný je pouze certifikát od akreditované společnosti

Certifikát budou moci udělovat pouze společnosti akreditované Českou národní bankou. Mediaron s.r.o. byla jednou z prvních společností, které zažádaly o udělení akreditace k provádění odborných zkoušek. Zároveň již od počátku úzce s ČNB spolupracujeme a podílíme se na vytváření celého systému zkušebních otázek, proto pevně věříme, že akreditaci získáme co nejdříve. První zkoušky by měly proběhnout již v prvním kvartálu tohoto roku.

Pro aktuální informace o certifikaci pro spotřebitelské úvěry, sledujte www.mediaron.cz