Licence pro poskytování úvěrů vyžaduje důkladnou přípravu

Licence pro poskytování úvěrů vyžaduje důkladnou přípravu

Nový zákon o spotřebitelském úvěru přináší obrovskou změnu v možnostech poskytování úvěrů. Poskytovatelé musí nyní vlastnit licenci od České národní banky. Na žádost o ni by se měli důkladně připravit.

Zákon nabude účinnosti 1. prosince 2016. Všichni ti, kteří doposud poskytovali půjčky na základě živnostenského oprávnění, mají povinnost nejpozději do 28. února 2017 zažádat o povolení k činnosti nebankovního poskytovatele úvěrů. Pokud tento termín nestihnou, oprávnění poskytovat úvěry automaticky ztrácí.

Novela zákona má přinést konsolidaci trhu s půjčkami. Lze očekávat, že ji přežijí jen silní a stabilní hráči.

Povolení k činnosti poskytovatele nebankovního spotřebitelského úvěru se bude udělovat v licenčním správním řízení, kde ČNB začne působit jako správní úřad. Řízení bude složité a očekává se, že velká většina subjektů poskytujících úvěry se dočká zamítnutí.

Pokud subjekty zažádají v termínu, mohou nadále pokračovat ve své činnosti na základě živnostenského oprávnění, a to až do doby, než o jejich žádosti Česká národní banka pravomocně rozhodne a licenci jim udělí. ČNB má na rozhodnutí maximálně 18 měsíců od chvíle nabytí zákona. Rozhodnutí by tedy mělo přijít nejpozději 31. května 2018.

Pokud patříte mezi subjekty poskytující úvěry, měli byste se vzhledem k blížícímu se termínu podání žádosti na ČNB začít na získání licence pečlivě připravovat. Vaší povinností je prokázat odbornost, středoškolské vzdělání nebo tříletou praxi v oboru a mimo jiné i základní kapitál ve výši minimálně dvaceti milionů korun. Tento minimální základní kapitál je však nutné mít už ve chvíli, kdy žádost podáváte. Pokud tuto podmínku nesplníte, dočkáte se od ČNB zamítnutí – bez přihlédnutí k tomu, že například v průběhu správního řízení již budete takovým kapitálem disponovat.

Podmínky pro poskytování úvěrů se výrazně zpřísní. ČNB bude zkoumat kromě základního kapitálu i jeho původ, vnitřní chod firmy a férové jednání poskytovatele úvěru.

Buďte připravení na to, že ČNB bude v rámci správního řízení zkoumat řadu podrobností o vaší firmě a jejím vedení. Půjde zejména o složení zkoušky o odborné způsobilosti, velikost a původ základního kapitálu, dále pak reálný ekonomický plán včetně analýzy trhu a předpovědi ekonomických výsledků společnosti. Bude se také prověřovat organizace uvnitř firmy, transparentní jednání a chování hájící zájmy spotřebitele. Měli byste se již proto snažit zajistit maximální množství informací a kvalitních podkladů k přípravě žádosti o licenci – zvýšíte tak svoji šanci na hladký průběh při jejím udělování.Zákon bude také mnohem přísněji postihovat ty, kteří se pokusí poskytovat půjčky bez licence. Takovou firmu čeká až dvacetimilionová pokuta.